فهرست مطالب

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 35 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • اسفندیار رخسارزاده، سیدعلی پورفیکویی، محمدباسط قرشی میناآباد صفحات 1-16
    پیوند های روستایی- شهری به سبب جریانهای مختلف میان روستاها و شهر به وجود می آید. پیوندهای روستایی- شهری می توانند تاثیر بسزایی در توسعه روستایی محدوده موردمطالعه داشته باشد. بطوریکه از شهر به مثابه موتور توسعه روستایی یاد شده است. با وجود جریان های مختلف اجتماعی-اقتصادی میان روستاها با شهر آستارا پیوندهای مثبت روستایی-شهری قبل ازسال 1370که به توسعه روستایی کمک کرده باشند شکل نگرفته بود. ولی بعد از برقراری رابطه ایران با جمهوری آذربایجان از مرز آستارا روابط ساده و سنتی شهر و روستا به پیوندهای روستایی-شهری با عملکرد دوسویه تحول وارتقاء یافته است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش آن توصیفی-تحلیلی بر مبنای داده های میدانی (پرسشنامه و مصاحبه) و کتابخانه ای و اسنادی استوار است. جامعه آماری کل روستاهای شهرستان آستارا به تعداد62 آبادی بوده است. حجم نمونه 24 روستا یا 38 درصد روستاهای آستارا است. یافته های تحقیق نشان دهنده کاهش مهاجرت از روستاها به نقطه شهری آستارا در دو دهه اخیر بوده است و همچنین رابطه ایران از مرز زمینی آستارا باعث گسترده شدن رفت وآمد افراد روستایی به نقطه شهری، افزایش ارتباطات تلفنی، بالارفتن درک متقابل ساکنین روستایی وشهری آستارا شده است و در بعد اقتصادی هم باعث بهبود وضعیت درآمد، ایجاد اشتغال جدید و رونق گرفتن فعالیتهای تجاری وخدماتی وشکل گیری بازارچه های مرزی شده است و نیزعواملی ازجمله تجارت چمدانی ومشارکت روستاییان از جمله؛ زنان روستایی در اقتصاد شهری باعث شکل گیری پیوندهای روستایی-شهری وایجاد شبکه های اقتصادی و رونق بازار درنقطه شهری و رونق گردشگری روستایی و افزایش میل به خرید زمین و احداث خانه های دوم و مهاجرت معکوس درنقاط روستایی آستارا گردیده است.
    کلیدواژگان: عوامل تاثیرگذار، پیوندهای روستایی - شهری، شهرستان آستارا
  • مهدی نارنگی فرد، احمد مزیدی، اسماعیل عبدلی صفحات 17-31
    تنوع و تفاوت در کاربری و پوشش اراضی و تغییر در چشماندازهای شهری و تخریب فضای سبز به عنوان پیآمدی از افزایش جمعیت و گسترش نواحی متراکم شهری، باعث تغییر در تراز انرژی، انباشت گرمایی و دگرگونی در الگوهای دمایی در سطح نواحی شهری می گردد. بنابراین تحلیل روابط کاربری، پوشش اراضی بر دامنه های دمایی و میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری هر کدام از یکدیگر می تواند در مدیریت شهری نقش مهمی ایفا کند. در این پژوهش، الگوهای حرارتی شهر کرمانشاه به عنوان مهم ترین مرکز جمعیتی غرب ایران که با رشد فزاینده جمعیت و نرخ بالای مهاجرت مواجه است، مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف از انجام این پژوهش استخراج الگوهای حرارتی و کاربری های موجود در نواحی شهری با بکارگیری داده های سنجش از دور است. بدین منظور طبقه بندی پوشش اراضی بر اساس طبقه بندی نظارت شده با اعمال الگوریتم بیشترین شباهت و استخراج دمای سطح زمین با استفاده از تصاویر سنجنده TM ماهوارهLANDSAT به تاریخ: 31 آگوست سال 2011 انجام گرفت. در پایان با تحلیل آماری و مکانی، میزان تاثیر هر یک از کاربری ها بر الگوهای حرارتی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش بیانگر پنج دامنه دمایی و سه کاربری مسکونی، پوشش گیاهی و بایر استخراج شده در شهر می باشد، کاربری بایر، مسکونی و پوشش گیاهی با دامنه دمایی 30-36، 16-22 و 25-26 درجه سانتی گراد بیشترین مساحت را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: الگوهای دمایی، دمای سطح زمین، کاربری شهری، تصاویر LANDSAT، شهر کرمانشاه
  • محسن عسکری*، محمود رحیمی صفحات 33-50

    بررسی نظری و سنجش قابلیتهای نظامهای برنامه ریزی کشورهای مختلف در اجرای برنامه های توسعه شهری و در قالب پژوهشهای تطبیقی، می تواند دستاوردهای عملی خوبی را برای شهرها مهیا نماید. هدف این مطالعه، بررسی شکلی و محتوایی برنامه های میان مدت پنج ساله شهرداریها در ایران با سایر کشورهای مشترک در استفاده از این اسناد هدایتگر، به کمک ارزیابی فرآیند محور و بررسی زمینه های اجرایی آنها با یکدیگر می باشد. مطالعات مقایسه محور در مورد الگوی نظام های برنامه ریزی و تدوین طرح و برنامه، دارای جایگاه ویژه ای در مطالعات شهری است. با این وجود، توجه به برنامه های مالی- عمرانی خرد، کمتر مورد مداقه محققین در ایران قرار گرفته است. در این مطالعه؛ برنامه های تهیه شده و مصوب اخیر پنج ساله شهرداریها در دو کلانشهر قم در ایران و کلانشهر ژوهانسبورگ در آفریقای جنوبی، مورد استناد و کاوش قرار گرفته است. نمونه داخلی در سال 1392 شمسی تهیه و برنامه «IDP» نمونه خارجی در سال 2013 میلادی تدوین شده است. روش تحقیق مطالعه نیز، دارای راهبرد تحقیق تطبیقی و الگوی کیفی است. یافته های مطالعه، نشان دهنده اشکالات بنیادین نظام برنامه ریزی ایرانی در مقایسه با کشور مورد مطالعه است که خود دارای مختصات خاصی از جمله فقر شهری می باشد. یکپارچگی اسناد برنامه های هدایتگر و نظام مدیریت واحد شهری،کمی گرایی در کنار توجه به کیفیت طرح در قالب سیستم مدیریت عملکرد و از همه مهمتر؛ نگاه فراتر از طرح، انتظار پیامد و اثر از برنامه های مصوب در سطح شهر از جمله برنامه راهبردی پنج ساله توسعه شهر، مهمترین مزیتهای رویکردی کلانشهر ژوهانسبورگ، نسبت به کلانشهر قم در تدوین این گونه از برنامه ریزی میان مدت شهری می باشد. از سوی دیگر، زمینه های ضعف محتوایی به نسبت فرم شکلی برنامه، در نمونه ایرانی جلوه بارزتری دارد.

    کلیدواژگان: برنامه پنج ساله شهرداریها، بررسی تطبیقی، کلانشهر قم، کلانشهر ژوهانسبورگ
  • محسن شایان، احمد تقدیسی صفحات 51-66
    امروزه بسیاری از محققان و دانشمندان، توسعه کشاورزی را به مثابه راهبرد اصلی توسعه روستا قلمداد کرده و معتقدند که کشاورزی به عنوان منبع اصلی تامین درآمد فرصت های اشتغال، نقش اساسی در توسعه روستایی ایفا می کند. از اینرو هدف مطالعه حاضر تحلیل و ارزیابی توسعه روستایی با توجه به وضعیت بخش کشاورزی است که به صورت مطالعه موردی در مناطق روستایی شهرستان زرین دشت صورت گرفته است. روش تحقیق در این بررسی از نوع توصیفی – تحلیلی و پیمایشی بوده است. جامعه آماری این تحقیق سرپرستان خانوارهای روستایی تمام روستاه های شهرستان زرین دشت می باشد که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای به حجم 348 نفر از بین آنها به روش نمونه گیری طبقه ای انجام گردید. به منظور سنجش ضریب اعتبار پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد و ضریب اطمینان آلفای آن 75/0 بدست آمد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل های به عمل آمده نشان می دهد که تاثیر بر وضعیت اقتصادی،تفریحی و مسکونی مهمترین اثر کشاورزی بر توسعه روستایی و عامل خدمات و فناوری کشاورزی مهمترین تاثیر توسعه روستایی بر وضعیت کشاورزی بوده است. همچنین بین توسعه روستایی، توسعه کشاورزی و سطح اطلاعات کشاورزان ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد به این معنا که بهبود یکی از عاملها، بهبود وضعیت سایر عوامل را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، توسعه کشاورزی، مناطق روستایی شهرستان زرین دشت، فارس
  • کمیل عبدی، اسدالله دیوسالار، مصطفی صفایی رینه صفحات 67-81
    گردشگری یکی از منابع اصلی درآمد ملی کشورهای توسعه یافته و برخی کشورهای در حال توسعه را تشکیلمی دهد. بسیاری از کشورهای پیشرفته و درحال توسعه با درک جایگاه جهانگردی در چرخه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، ارتباطات و مسائل سیاسی این فعالیت انسانی و پویا و صنعت بدون آلودگی را سرلوحه فعالیت های پیشرو در کشورشان قرار داده اند. هدف از پژوهش حاضر مطالعه و تدوین برنامه راهبردی و اجرایی توسعه صنعت گردشگری در راستای رشد و توسعه اقتصادی در شهر کیاسر می باشد. ادبیات تحقیق از منابع اسنادی- کتابخانه ای و همچنین روش پیمایشی گرداوری شده است. روش تحقیق از نوع هدفتوصیفی- تحلیلی می باشد و با استفاده از مدل برنامه ریزی استراتژیک SWOT، نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید توسعه گردشگری شهر شناسایی و راهبردهای مناسب در راستای توسعه گردشگری در منطقه ارائه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، باوجود جاذبه های فراوان اکو توریستی، شهر کیاسر نتوانسته از فرصت های پیش رو استفاده لازم را درزمینه اقتصادی به عمل بیاورد. از مهم ترین نقاط ضعف آن نیز نبود برنامه ریزی های جامع توسعه گردشگری، ضعف مدیریتی و نبود سرمایه لازم در این زمینه می باشد. راهبردهای تهاجمی تدوین شده توسعه گردشگری شهر کیاسر به ایجاد یک نظام برنامه ریزی مناسب، فراهم آوردن امنیت در شهر، دسترسی آسان و توجه به فرهنگ و آداب ورسوم بومی مردم می پردازد.
    کلیدواژگان: مقاصد گردشگری، کیاسر، توسعه اقتصادی، توسعه گردشگری، SWOT، ساری، مازندران
  • امین کاکادزفولی، انیس کاکادزفولی، علی اصغر عبداللهی صفحات 83-99
    تمرکز نامعقول و نا متناسب امکانات در عرصه های زیستی، توسعه ی اقتصادی – اجتماعی نابرابر نواحی جغرافیایی را در پی خواهد داشت. موضوعی که بازتاب آن را در چشم انداز جغرافیایی شهرها و رشد ناهمگون آنها نیز می توان یافت. فرآیند چنین روندی شبکه شهری را در عملکرد خود نامتعادل ساخته است. برای ایجاد تعادل و به منظور شکل دادن فضاهای مناسب و همگون بحث برنامه ریزی منطقه ای، شناخت نابرابری های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نواحی مختلف می باشد. هدف این تحقیق نیز شناسایی الگوی فعلی توزیع فضایی توسعه آموزشی در شهرستان های استان کرمان می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از لحاظ روش بررسی، توصیفی- تحلیلی می باشد. داده ها ی تحقیق از سالنامه آماری استان کرمان در سال 1390 گرداوری شده و به وسیله نرم افزارهای EXCEL، GIS، و همچنین روش ها ی TOPSIS، VIKOR، SAW و با استفاده از روش کپ لند نتایج سه مدل با هم ترکیب شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، که توزیع فضایی توسعه آموزشی در سطح شهرستان های استان کرمان بسیار نابرابر بوده و در تضاد کامل با عدالت فضایی می باشد. این نابرابری در دو سطح جغرافیایی و جمعیتی روی داده است. در بعد جغرافیایی اغلب شهرستان های توسعه یافته از نظر آموزشی در شمال استان واقع شده اند. در سطح جمعیتی نیز شهرستان ها یی به توسعه آموزشی بیشتری رسیده اند که از جمعیت بیشتر ی برخوردارند.
    کلیدواژگان: نابرابری فضایی، توسعه، برنامه ریزی آموزشی، SAW، VIKOR، TOPSIS، استان کرمان
  • علی محمدپورزیدی، کیا بزرگمهر، سید یاسر حکیم دوست صفحات 101-115
    کشاورزی اصلی ترین رکن تامین نیازهای غذایی یک جامعه بوده و عاملی تعیین کننده در بی نیازی از انواع مواد غذایی و مواد اولیه صنایع وابسته محسوب می شود. در این زمینه تولید روغن های گیاهی دارای ارزش اقتصادی بوده و از نظر غذایی نیز حائز اهمیت می باشد. در این پژوهش با استفاده از 16 پارامتر برای پهنه بندی کشت زیتون استفاده شده است که 12پارمتر اقلیمی استان طی دوره 20 ساله (2010-1990) از 14 ایستگاه سینوپتیک استان که 5 ایستگاه در درون منطقه و 9 ایستگاه به عنوان ایستگاهای کمکی و 4 پارامتر زمینی مورد استفاده قرار گرفته است. دادهای از طریق سازمان هواشناسی مازندران و سازمان زمین شناسی و سازمان جغرافیایی و منابع طبیعی استان گردآوری شد. بعد از آن به تهیه پایگاه اطلاعات مورد نیاز پرداخته شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای گرافیک مبنا مانند ARC GIS10 و آمار مبنا شامل PASW و choiseexpert استفاده گردیده است. همچنین جهت عملیات پهنه بندی عناصر اقلیمی موثر در کشت زیتون از روش های زمین آمار و مدل های کریجینگ و IDW استفاده شده و برای تعیین ارزابی بهترین مدل، از نیم تغییر نگار استفاده گردیده است. همچنین جهت تلفیق و استخراج وزن های موثر در عملیات مکان یابی از مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و روش INDEX OVERLAY استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد مدل های کریجینگ معمولی و ساده با سه تابع دایره ای،کروی و گوسین بهترین مدل ها جهت پهنه بندی بوده که انتخاب گردیدند. همچنین با توجه به تلفیق نقشه ها و استخراج مناطق مستعد جهت کشت زیتون، نتایج نشان می دهد که بهترین منطقه برای کشت مناطق مرتفع عباس آباد تنکابن بین ارتفاعات (400-800) متر دامنه های رو جنوب این منطقه میباشد. مناطق اهمیت بسیارقوی تا فوق العاده قوی 124/3944 هکتار، اهمیت بسیارقوی 26/28396 هکتار، اهمیت قوی تا بسیار قوی7/132906هکتار، اهمیت قوی2/353788هکتار را دارا می باشند. این نتایج دال بر مستعد بودن منطقه از لحاظ شرایط اقلیمی جهت کشت محصول زیتون می باشد.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، زمین آمار، مدلAHP، درون یابی، زیتون، غرب مازندران
  • فرهاد جوان، مرضیه غنی پور تفرشی صفحات 117-130
    پارکینگ ها به عنوان یکی از مهم ترین زیرساخت های شهری نقش عمده ای در کاهش پارک حاشیه ای و روانی ترافیک ایفا می کنند. امروزه در کلان شهرها به علت محدودیت زمین و فضا با ایجاد پارکینگ های عمومی مدیریت بهینه در جهت افزایش خدمات دهی به حجم زیادی از وسایط نقلیه اعمال می شود، پارکینگ ها عمومی زمانی می توانند کارایی لازم را داشته باشند که از مکان یابی بهینه فضا - مکانی برخوردار گردند. رشت و شبکه حمل ونقل آن در حال حاضر با مشکل اساسی کمبود پارکینگ جهت کاربری مسکونی و سایر کاربری ها روبرو بوده و بارگذاری فعالیت ها بدون توجه به این کاربری سبب گردیده که این مسئله به تدریج به عنوان یک معضل شهری خود را بروز دهد. این مشکل در نقاط پرتراکم که از کاربری های چندگانه شهری به ویژه کاربری اداری - تجاری و گذران اوقات فراغت برخوردارند خود را به شکل حادی نمایان می سازد شهر رشت به لحاظ عدم برخورداری از شبکه بزرگراهی علاوه بر عبور و مرور داخلی ناحیه، پذیرای حمل ونقل عبوری سایر نواحی استان نیز بوده و عدم مکان یابی بهینه پارکینگ های موجود از مشکلات مهم این شهر است. در این پژوهش به منظور مکان یابی بهینه پارکینگ های عمومی در جهت کارایی بیشتر محدوده مورد مطالعه ابتدا مطالعات اولیه جهت شناسایی معیارهای تاثیرگذار بر انتخاب محل بهینه پارکینگ انجام، و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ، وزن دهی معیارها صورت پذیرفت و در نهایت با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) محدوده های مناسب جهت احداث پارکینگ های عمومی پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: پارکینگ عمومی، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، تحلیل سلسله مراتبی (ahp)، شهر رشت
  • سید رضاآزاده، ملیحه زارع صفحات 131-141
    استان زنجان به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص متاثر از حوادثی چون زلزله، سیل، خشکسالی، تگرگ و سرمازدگی، لغزش و رانش زمین می باشد که از میان عوامل فوق، زلزله به دلیل شرایط ویژه و عدم امکان پیش بینی و شناخت دقیق آن و نیز خسارات جانی مترتب از آن از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف اصلی از انجام این مطالعه تحلیل لرزه خیزی و نحوه استقرار مراکز عمده جمعیتی شامل نقاط شهری و دهستان ها در این استان می باشد. در این مطالعه در گام نخست به بررسی لرزه خیزی و پهنه بندی استان از لحاظ خطر زلزله پرداخته شده است و در مرحله بعد مراکز عمده جمعیتی مستقر در تقسیمات سیاسی استان مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت با بهره گیری از قابلیت های تحلیل نرم افزار Arc GIS و هم پوشانی لایه ها، تحلیل فضایی خطر زلزله در مراکز عمده جمعیتی انجام شده است. نتایج حاکی از آن است که 45 درصد از مساحت استان در پهنه با خطر بالای زلزله، 47 درصد در پهنه با خطر متوسط زلزله و تنها 8 درصد از مساحت استان در پهنه با خطر پایین زلزله قرار دارند. تحلیل های فضایی نشان داد که 12 شهر از مجموع 16 شهر استان در پهنه با خطر بالای زلزله قرار دارند و از مجموع 46 دهستان استان، 25 دهستان در پهنه با خطر بالای زلزله مستقر هستند. بنابراین اتخاذ سیاست هایی همچون رعایت اصول مهندسی ساختمان در ساخت و سازهای جدید، جلوگیری از گسترش شهرهای مستقر در پهنه با خطر بالای زلزله، مکان یابی سکونتگاه های جدید در نواحی با خطر پایین زلزله، آموزش مردم در هنگام بلایای طبیعی همچون زلزله می تواند در کاهش اثرات مخرب زلزله موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، زلزله، تحلیل فضایی، زنجان
  • نصرالله مولایی هشجین، فاطمه عسگری بزایه صفحات 143-163
    سی و سومین کنگره بین المللی جغرافیا از 31 مرداد تا 4 شهریور ماه سال جاری (1395 ه. ش.) در مرکز همایش های ملی چین، شهر پکن با حضور جغرافیدانان جهان برگزار گردید. این کنگره به همت اتحادیه بین المللی جغرافیا (IGU) و انجمن جغرافیایی چین و حضور فعال تعداد قابل توجهی از جغرافیدانان در 41 کمیسیون تخصصی و جلسات افتتاحیه و اختتامیه به کار خود پایان داد. سی و چهارمین کنگره بین المملی در سال 2020 م. (1399 ه. ش.) در شهر استانبول کشور ترکیه برگزار خواهد شد.
    کلیدواژگان: گزارش، کنگره بین المملی جغرافیا، جغرافیدانان، شهر پکن، چین
|
  • Esfandyar Rokhsarzadeh, Ali Poorfeykoei, Mohammadbaset Ghoreshi Pages 1-16
    Rural – urban links between cities and countries are provided because of various streams such as data, investment, technology and innovation. Thus, it is referred to city as rural development motor. Despite various economical – social streams between countries and Astara, there hasnt formed positive rural – urban connection from 1370 associated by rural development goal. But it seems that after providing relations between Iran and Azerbaijan from Astara border, traditional and simple relations of country and city has improved to rural – urban connections with a two – strains performance. The goal of this study is realization of types of relations between Astara and surrounding villages and analysis of underlying elements of rural – urban links. Statistical population is the villages having residents of Astara, 62 villages. Mass of sample is 24 countries or 38% of all of the villages. Analysis of data has done by SPSS software Results of research suggested decrease of migration of villages to urban part of Astra in recent 2 years; and also the relationship of Iran from land border has caused development of traffic of rural people to urban part, increase of telecommunications, increase of mutual understanding of village and city residents. And in economical phase, caused improvement in income situation, increase of mutual understanding of village and city residents. And in economical phase, caused improvement in income situation, providing new carriers and trade activities, formation of border bazaars, development of foreign trade, transition and services. Also factors such as suitcase trade and villager's contribution in urban economy have provided rural – urban links with a two-strains performance. Villager's contribution such as villager women has developed economical nets and improvement of bazaar, import and export section, transition in urban point, development of rural tourism, increase of tendency of land purchase, foundation of second houses and reverses migration in rural points and results suggests revolution of relationships from simple and traditional status to rural – urban links with a two-strains performance which improvement of these relations has been effective in rural development of region.
    Keywords: Factors affecting_the bonds of Rural - Urban_city of Astara
  • Mehdi Narengifard, Ahmad Mazidi, Esmaeil Abdoli Pages 17-31
    Land use and land cover diversity and difference on one hand and changes in destruction of green space of the urban landscape as a result of increasing population and expanding dense urban areas on the other hand would result in change in energy balance, heat accumulation and temperature patterns in urban areas. Thus, the analysis of user relationships and the influence of land cover on slopes temperature can influence each other and play an important role in urban management. In this study, the thermal patterns in Kermanshah, a city in west of Iran as the main center of population which is faced with a growing population and high rates of immigration was studied. The purpose of this study is to extract heat patterns and land use in urban areas using remote sensing data. Therefore, classification of land cover classification based on the maximum likelihood algorithm is applied and the land surface temperature from TM sensor Landsat satellite images using to date: 31 August 2011 was measured. The results represented five temperature ranges and three residential users, vegetation and barren derived from the city in which barren land use, residential and vegetation temperature range of 30-36 ° C and 16-22 and 25-26 have occupied the largest area data.
    Keywords: patterns of temperature, land surface temperature, land use urban LANDSAT images, Kermanshah city
  • Mohsen Askari*, Mahmood Rahimi Pages 33-50

    Theoretical analysis and measuring capability of urban planning systems in various countries with comparative research methods, have good outcomes for cities. The goal of this study is to analyze the structure of forming and the content of five years of municipality’s plans in Iran and other countries with same usage of these plans. The methodology of research is based on process-oriented evaluation and also studying application basis of these plans with each other. This study has used mentioned approaches and with review of main and supplementary approved plans, focuses on five year municipal plans of the Qom metropolis in Iran and integrated development plan of Johannesburg (IDP) in South Africa as a case study. The finding of this study indicated the qualitative distance between these two kinds of the planning system in Iran with an African country which has unique characters like urban poor’s. Integration of urban plans and urban management system, having a simultaneous view to quantity indexes and quality of plans with Performance management system are the most important advantages of Johannesburg to Qom metropolis in this area of medium-time planning. Furthermore, weakness of content in comparison with structure form of plans is Sensible in Iranian case.

    Keywords: Five year municipality's urban plans, comparative Study, Qom metropolis, Johannesburg metropolis
  • Mohsen Shayan, Ahmad Taghdisi Pages 51-66
    Todays, most of the researchers and scientists consider agricultural development as the main strategy for the rural development and believe that as the main source of income and an employment opportunity, agriculture plays a key role in rural development. Therefore, this study aimed to analyze and evaluate rural development given the state of the agricultural sector and how the two systems (rural development and agricultural development) interact and influence on each other, which was conducted as a case study in rural areas of Zarrindasht. The study is conducted in the form of applied research and the method used is descriptive - analytic and the data collection is based on the use of questionnaires and interviews. The population of the investigation is the heads of rural households in 23 villages is the city of Zarrindasht. Using Cochran Formula, a sample of 348 people were calculated and selected through stratified sampling. The villages are selected based on the number of occupants in agriculture. Reliability of the questioners was calculated at a rate of 0/75 using Cronbach's alpha. In addition, the Factor analysis was used to analyze the date. The results of the analysis shows that the effects on the economic, tourism and physical conditions are the most important impact of agriculture on rural development and the factor of services and agricultural technology is the most important impact of rural development on the status of agriculture. Also, there is a significant and positive correlation between rural development and agricultural development of the level of farmer's agricultural information in the sense that improvement of one factor leads that the other factors to improve.
    Keywords: rural development, Agricultural development, twon ship Zarrindasht
  • Komeil Abdi, Asadolah Divsalar, Mostafa Safaei Pages 67-81
    Tourism is one of the main sources of national income in developed countries and some developing countries. Many developed and developing countries understanded the role of tourism industry in the economic cycle, social, cultural, and political communication of human’s activity and dynamic industry without pollution Priority actions have been leading the country. The purpose of this research is study and formulating strategic planning of the tourism industry In line with economic growth and development in the kiasar cities of mazandaran province. Literature reviews is collected from documental-library and survey. Research methodologies is also descriptive analysis and using a SWOT model (strengths, weaknesses, opportunities and threats points’) of tourism development was identified and appropriate strategies for the development of tourism in the region was formulated. The research results show, spite of many ecotourism attractions, Kiasar unable to use the opportunities that ahead in contex of economic progress. The main weaknesses are lack of comprehensive planning of tourism development, weakness of management and lack of investment in this field is required. The Aggressive strategies was considered for the development of tourism in Kiasar deal with developing appropriate planning system to provide security in the region, easy access to the culture and finally attention to local customs of people.
    Keywords: Tourism destinations, Kiasar, Economic development, Tourism Development, SWOT
  • Amin Kakadezfooli, Anis Kakadezfooli, Aliasghar Abdolahi Pages 83-99
    Unreasonable and disproportionate focus in the areas of biological resources, economic development - socially unequal geographical areas will follow. Something that is reflected in their diverse geographical landscape and urban growth can be found. The urban network in such a process is unbalanced performance. To create balance and to shape adequate and homogeneous spaces discuss regional planning, economic inequality of knowledge, social and cultural areas are different. The aim of this study was to identify the current model of the spatial distribution of educational development in the city of Kerman province. The research is applied and the method of cross-examination. The research data were collected from the Statistical Yearbook of Kerman province in 1390, And by software, EXCEL, GIS, and also methods TOPSIS, VIKOR, SAW and using the results of three models are combined Kaplan. The results show that the spatial distribution of educational development in the province of Kerman has been very uneven and is in stark contrast to the space justice. This inequality has occurred in the geographical area and population. Longitude most developed city in the north of the province are located. The population of the city has been the development of further training that have more population.
    Keywords: spatial inequality, development, educational planning, Kerman, SAW, VIKOR, TOPSIS
  • Ali Mohammadpoor, Kiya Bozorgmehr, Yaser Hakimdoost Pages 101-115
    Agriculture is the essential component of providing food requirements of a society and the determinant element in getting free from all imported goods. In this field, producing essential oil is valuable economically, and is important in food industry. In this study, using 16 parameters for zoning olive cultivation is used for the 12-parameter climate over the course of 20 years (1990-2010) of 14 synoptic station of the five stations within the region and 9 stations as stations auxiliary and 4 parameters, land use has been . contracted through Mazandaran Meteorology Organization geology and geography and natural resources of the province were collected. were then required to prepare a database.. The research methods is synthetic- analytic and ARC GIS10 graphic software, and Choice expert and spss basic statistics have been used in analyzing the data. also Geostatistic , Kriging and IDW methods have been used in zoning of effective climatologic factors in planting olive trees and determine optimal model from semivariogram was selected. Also to overlay and extract influence wightes from Analytical Hierarchy Process( AHP) and INDEX OVERLAY models have been applied in location. The results indicate that simple and ordinary Kriging with three function circular, spherical, exponential and Gousian models has been choisen. Also by comparing the maps and extracting talented areas in planting olive , the results indicate that 3944.124 h of west Mazandaran zone includes plenty to extraordinary importance and power and 28396.26 h includes plenty importance and power, 132906.7 h is powerful - much powerful and importance and 353788.2 h is much important. This results implicates the zone talent in involving Climate conditions in planting olive tree.
    Keywords: Feasibility, Geostatistical, AHP model, interpolation, west Mazandaran, olive
  • Farhad Javan, Marzieh Ghanipoor Pages 117-130
    Parking is one of the most important urban infrastructures that have a major role in reducing Marginal Park and trafficflow.Nowadays in the megacities due to land and space constraints with creation public parkingapply optimal management to increase services of large content of vehicles,Public parking when can be sufficiently aware effective that have optimal geospatial site selection. Now, Rasht city and transport network its, is encountered with main problem the lack of parking for residential users and other usersand perform the work, regardless of the land use has caused that this problem will occur slowly as a urban problems.This problem in crowded places,that urban multi land use, especially have administrative - business and leisure land usemanifests itself in the form of a serious.since Rasht havent highway network.in addition to the regional transit it is open to shipping through other parts of the province and non-optimal positioning of the existing parking is on of the main problems in the city.In this study, for optimal site selection of public parkingfor greater efficiency the study area.Initially, was preliminary study to identify influencing factors for optimal Parking site selection, Using the Analytic Hierarchy Process (AHP)Weighting factors were takenand Finally, using a geographic information system (GIS)were proposed appropriate zones for the construction of public parking.
    Keywords: Public parking, city of Rasht, geographic information systems (GIS), Analytic Hierarchy Process (AHP)
  • Seyed Reza Azade, Malihe Zare Pages 131-141
    Zanjan has many faults due to its severe tectonic activity in geology areas. According to conducted studies on Zanjan, this county has three separated areas in earthquake occurrence term including high danger widths, average danger widths and low danger widths. This research main aim is Zanjan population main centers seismic spatial analysis. In this case uses ultra-available plans and present documents to analyze Zanjan active faults and mentioned county seismic widths. In continue study how establish and disperse population main residential places (Zanjan villages and cities). Finally by using ArcGIS software analytical abilities and layers overlapping analyzes how establish county cities and villages regarding to county seismic widths. Conducted studies revealed that of 22000 km2 Zanjan area 45% widths have high earthquake danger, 47% average and only 8% low danger. How disperse county cities and villages points according to 1390 census has shown 1015734 population in 7 counties, 16 parts, 16cities, 46 villages and 961 rural areas. By using ArcGIS software and layers overlapping has analyzed earthquake danger spatial analysis in population main center. Results reveal that of 16 urban residential places in Zanjan, 12 cities have placed in high earthquake danger width. Also of 46 villages, 25 ones are in high danger, 18 in average and 3 in low danger areas. Considerable share of burgess population are living in high earthquake danger widths. As of 626760 individual of burgess population 93.01 % area in high danger areas. 5.4% are in average and 1.5% in low danger areas. Earthquake danger spatial analysis in villages show that in county villages 52% population are in high danger, 41% in average and 7% in low danger widths. Also of 46 villages, 25 ones are in high danger, 18 in average and 3 in low danger areas.
    Keywords: Natural hazard, Earthquake, Spatial analyze, Zanjan